Light Jets Up

19.01.2014 - 06.03.2022
Picture
© Grant Gouldon CC BY-NC-SA 2.0 (modified)
  • Light Jets Up "Jetti"
  • Quarter, ori
  • s. 19.01.2014, 28-vuotias
  • Rautias, 159 cm
  • VH14-014-0083
  • Omistanut VRL-10531
  • Kasvattanut VRL-10531 (FI)
  • Westernhevonen (all-rounder)
  • I-palkinto WRJ laatuarvostelussa
    2016 lokakuu, 40 + 20 + 20 + 20 = 100 p.
    Ensimmäinen täydet pisteet saanut hevonen!

  • WRJ Cutting Autumn Champions 2016 - 2. sija

Jos Light Jets Upia tulisi kuvailla jollakin luonteenpiirteellä, olisi se ehdottomasti rauhallisuus. Lupsakan orin käämejä ei saa poltettua kunnolla sitten millään, ja äkämystyneenä se tyytyy vain hieman puhisemaan mieltään osoittaen ja ehkä hieman nakkelemaan niskojaan, mutta siihen se jääkin. Välillä tästä hyväntahtoisesta hevosesta toivoisi löytyvän ripaus enemmän temperamenttia, sillä Jetti ei välttämättä ole edes halukas pitämään omia puoliaan, vaan antaa laumatovereiden pomputella itseään mielin määrin siitä juuri välittämättä. Orin laidunkaverit onkin syytä valita huolella, jotta yhteiselo olisi kaikille osapuolille miellyttävää.

Jetti on hoidettaessa kuin liimattuna paikoillaan pysyvä hevonen, joka ei liiku ellei muuta käsketä. Sitä voisi harjailla vaikka kuinka ilman sen kyllästymistä, eikä se ole mitenkään herkkä esimerkiksi mahan alta tai päästä, eli alueen kuin alueen voi puhdistaa huoletta. Pesutilanteissa ori tykkää itsekin lotrata vedellä vesiletkua tai -ämpäriä lorkkimalla, eikä se kavahda kosteutta yhtään. Talutustilanteissa ori kulkee mieluummin liian hitaasti kuin nopeasti, eli sitä täytyy ehkä joskus hieman hoputella eteenpäin, jottei hommassa menisi ihan tuhottoman kauan aikaa. Pitkällä riimulla ollessaan Jetti alkaa myös herkästi syömään kaikkea ohi mennessään, mutta tämän se hoitaa aina liikkeestä eikä pysähdy niille sijoilleen.

Jetti on luotettava, kaikentasoisille ja -luonteisille ratsastajille sopiva ratsu. Ori keskittyy jatkuvasti ratsastajaan, eikä keksi omia konnankoukkuja viihdykkeeksi. Itsestään liikoja luulevan ratsastajan tämä pudottaa kuitenkin nopeasti takaisin maanpinnalle, sillä rennosta luonteestaan huolimatta se ei ole mikään automaattihevonen. Ratsastajan täytyy myös tehdä töitä ja antaa selkeitä ja varsin tarkkoja apuja, jotta myös ori itse olisi valmis antamaan täyden työpanoksensa. Helpot hommat onnistuvat kyllä kokemattomaltakin ratsastajalta, mutta tehtävien vaatimustason kasvaessa myös ratsastajan taitojen on kehityttävä. Lännenratsuna Jetti on monipuolinen all-rounder, joka taitaa useimmat lännenratsastuksen alalajit. Se on erityisen tasokas karjankäsittelyssä sekä etenkin ratsastuslajien trail-luokissa, mutta loppupeleissä oikeastaan laji kuin laji luonnistuu siltä vähintään kohtalaisesti. Nopeuslajeista se suoriutuu aina vähän päivästä riippuen, mutta huolellisilla valmisteluissa tästä viilipytystä löytyy yllättävän paljon nopeutta, sähäkkyyttä ja räjähtävää voimaa.

Erikoisen helppona lastattavana Jetille riittää, että vain aukaisee kuljetusauton rampin, ja hevonen kävelee sisään jo itsestään. Kisapaikoilla tai muissa vieraissa paikoissa ori käyttäytyy tyynen rauhallisesti, joskin se on hieman enemmän hereillä kuin kotioloissa ja reagoikin etenkin yllättäviin ääniin hieman enemmän kuin vain korviaan liikuttaen. Käsistä se ei kuitenkaan lähde, ja suorituksen aikana se on helppo saada keskittymään vain itse asiaan ja jättää kaikki muu ulkopuolelle.

i. Avalanche and Alive
QH, rt, 159cm
WRJ-I
ii. Awake and Alive
QH, trt, 156cm, evm
iii. Quick Joker
QH, tprt, 158cm, evm
iie. Wide Awake
QH, trt, 155cm, evm
ie. Skippers Cool
QH, rt, 158cm, evm
iei. Oliver Twist
QH, rn, 158cm, evm
iee. Flashdance
QH, rt, 152cm, evm
e. Light Em Up
QH, rt, 156cm
WRJ-I
ei. Jagajets
QH, prn, 157cm, evm
eii. Don't Stop
QH, tprn, 159cm, evm
eie. Hot Jaga
QH, rn, 154cm, evm
ee. Two Ups
QH, rt, 153cm, evm
eei. Skies Up
QH, rt, 156cm, evm
eee. May Day
QH, trt, 151cm, evm
QH t. Light Lights Out (s. 23.08.2016), tammasta Shawanes Total Output
QH t. Bright Lights Radon (s. 10.12.2014), tammasta Bright'n'Shiny Radon
QH t. Out of My Mind (s. 24.11.2014), tammasta RHR Coast Chorale
QH t. Mustang's Antonia Star (s. 08.10.2014), tammasta Mustang's Mirabelle
QH o. Wanted Tecumseh (s. 17.05.2014), tammasta HPS Silver Peppy
QH r. Redlight (s. 16.04.2014), tammasta Give Me A Sign

ii. Awake and Alive on tummanrautias quarter-ori, joka on luonteeltaan järkkymätön, määrätietoinen ja toisinaan hieman jääräpäinen. Orin nykyinen omistaja on useaan otteeseen meinannut myydä hevosen eteenpäin, mutta koska tämä näyttää parhaimmat puolet aina kisakentillä, ei myynti-ilmoitusta ole virallisesti vielä luotu. 156 senttimetriä korkea Awake on erityisen osaava karjan parissa, ja tämä onkin osallistunut lähinnä cutting- ja reined cow horse -luokkiin, joista ori on saanut lukuisia sijoituksia ja voittoja. Ei ori hullummin toimi muissakaan lännenratsastuksen lajeissa, mutta nopeusluokkiin tällä hevosella ei ole asiaa isän osaamisesta huolimatta. Awake on astunut tähän mennessä seitsemän tammaa, joista yksi ei tiinehtynyt ja yhden varsa menehtyi pian syntymänsä jälkeen.

iii. Quick Joker on upea tummanpunarautias ori varustettuna valkoisilla sukilla ja pitkällä piirrolla. Ori on 158 senttimetriä korkea, ja vaikkei kyseessä olekaan mikään jättiläinen, osaa tämä laittaa isommatkin naudat kuriin. Jokerin taidot tulivat esille lähinnä nopeutta, tarkkuutta ja päättelykykyä vaativissa tehtävissä, ja ori onkin startannut vain nopeusluokissa sekä muutamissa karjaluokissa. Karjahevosena ori on toiminut lähinnä kotioloissa, vaikka tällä olisi varmasti myös rahkeita kisakentille. Joker on luonteeltaan helposti lähestyttävä, miellyttämishaluinen ja hyväntuulinen hevonen, jonka kanssa on miellyttävä työskennellä. Orin helppous on poikinut tälle lukuisia astutuspyyntöjä, joista tämä on ehtinyt täyttää kahdeksan.

iie. Tummanrautias, tasan 155 senttimetriä korkea Wide Awake on ehta karjahevonen, joka ei ole päässyt kilpailu-uran makuun lukuun ottamatta harvoja tämän kotitilalla järjestettyjä pienimuotoisia kisoja. Quarter-tamma on ansainnut elantonsa omistajansa vakiohevosena toimien tilan uutterimpana karjanajohevosena, ja Awan kiireisimmät ajat sijoittuvat laidunkausien alkuun ja loppuun sekä aikaan, jolloin uudet naudat merkitään tai niitä totutellaan hevosiin. Tamma on luonteeltaan hyväntahtoinen hevonen, jonka voi antaa myös niille aivan pienimmille ratsastajanaluille ensihevoseksi ilman huolen häivää. Awa on nimittäin pomminvarma hevonen tilanteessa kuin tilanteessa, eikä tämän mieltä saa järkkymään edes kovat äänet tai isot työkoneet.

ie. Quarter-tamma Skippers Cool on väriltään perinteinen rautias, jonka jokaista jalkaa koristaa sukat ja päätä kaunis läsi. Korkeutta tammalta löytyy 158 senttimetrin verran, mutta päättäväisyyttä sitäkin enemmän. Skipper ei välttämättä ole se lauman suurin hevonen, mutta siitä huolimatta tamma usein onnistuu hankkimaan osakseen kunnioitusta ja jopa pelkoa. Tamma saattaa käsitellä muita hevosia toisinaan melko kovakouraisesti, mutta ihmisten kanssa tämä on jopa ylivarovainen tekemisiensä kanssa. Skipperiltä luonnistuu parhaiten westernin ratsastuslajit, joista tämä keskittyy lähinnä trail-luokkiin. Tamma on kisannut lukuisia sijoituksia Yhdysvalloissa sekä muutamat kisat myös Länsi-Euroopassa. Kilpailukausiensa lomassa tamma on varsonut kahdesti, ja tälle on suunnitelmissa ainakin vielä yksi jälkeläinen.

iei. Oliver Twist on suloinen ruunikko quarterinhevonen, joka ruunattiin viiden vuoden iässä haastavan ja orimaisen luonteen takia. Toimenpiteellä toivottiin olevan positiivinen vaikutus Oliverin luonteeseen, ja se toive toteutui. Nykyään ruuna on leppoisa ja kaikkien kanssa toimeentuleva hevonen, joka nauttii etenkin karjanajosta. 155 senttimetriä korkea Oliver ehti astua kaksi tammaa ennen ruunausta, eikä tästä otettu yhtään pakastetta, joten jälkeläismäärä ei muutu nykyisestä mihinkään. Tummanrautias hevonen on kiertänyt useita westernkisoja ympäri Yhdysvaltoja, ja alalajina tällä on toiminut pääasiassa cutting sekä satunnaisesti myös trail-luokat. Ruuna viettää tällä hetkellä varhaiseläkettä omistajansa luona toimien satunnaisena karjahevosena.

iee. Rautiasta Flashdance-tammaa ei ole koolla pilattu, mutta tässä 152 senttiä korkeassa hevosessa on enemmän luonnetta kuin päällepäin uskoisi. Tamma saattaa antaa hyvän ensivaikutelman lauhkealla ja helpolla luonteellaan, mutta tutustumisen jälkeen voi nopeasti huomata, että tämä on sisimmissään varsin vaativa ja etenkin ratsastaessa erittäin tarkka hevonen. Flash ei toimi kenen tahansa käsissä, vaan ratsastajalla tulee olla vakaa käsi sekä hyvä ja järkkymätön tasapaino, jotta tamma viitsii tehdä annetut hommat kunnolla alusta loppuun asti. Tamma on all-rounder, ja tämä kisaa omistajansa kanssa sekalaisesti oikeastaan kaikkia lännenratsastuksen alalajeja. Karjanajoluokat ovat jääneet viimeaikoina vähemmälle, muttei tamma niissäkään mikään aloittelija ole. Flash on varsonut tähän mennessä vain kerran, mutta perheenlisäystä on odotettavissa viimeistään varhaiseläkkeellä.

ei. Jagajets-ori edustaa kanadalaisen kasvatustyön tulosta, ja tämä upea punaruunikko quarterhevonen on menestynyt kiitettävästi myös kansainvälisissä lännenratsastuskisoissa. Ori on varsin isokokoinen 157 senttimetrin säkäkorkeudellaan, mutta se ei tee siitä yhtään pienempiä hevosia kömpelömpää. Päinvastoin, karjanajo sujuu tältä ketterältä ja nopealta hevoselta leikiten, ja iso koko on oikeastaan vain eduksi, kun kohteena on välillä myös isokokoisempia nautoja. Jagajetsin luonne mukailee pitkälti karjahevoselta toivottuja piirteitä, joita ovat muun muassa herkkyys, kuuliaisuus sekä ennen kaikkea luontainen karjavaisto, jotta ratsastaja voi keskittyä karjaan eikä hevosen ohjaamiseen. Jalostuksessa vielä melko niukasti käytetty ori on asunut koko ikänsä Kanadassa muuttaen kuitenkin pariin otteeseen provinssista toiseen.

eii. Erittäin hyvärakenteinen Don't Stop -ori on näyttelyissä erinomaisesti menestynyt hevonen, joka edustaa ulkomuodoltaan foundation-tyyppiä raskaalla ja lihaksikkaalla olemuksellaan. Kauniilla tummanpunaruunikolla on upeat valkoiset sukat kolmessa jalassaan sekä leveä valkoinen laukki päässä. Korkeudeltaan ori on 159 senttimetrin luokkaa, ja tämä on kilpaillut ahkerasti etenkin lännenratsastuksen maastakäsiteltävissä lajeissa. Sijoituksia ja jopa voittoja on tullut myös muutamista karjanajokisoista, mutta pääasiassa karjanajo on jätetty kotitilan uumeniin. Rakenteensa ja lännenratsulle hyvin soveltuvan rauhallisen, nopeaoppisen ja älykkään luonteensa takia Don't Stop on ollut kysytty jalostusori, ja 27. ja lopulta viimeiseksi jääneen jälkeläisensä se sai kahdentena kymmenentenä ikävuotena. Nykyään hyväkuntoinen ori viettää eläkepäiviään kasvattajallaan, jonne se muutti heti eläköitymisen kynnyksellä aiemmalta omistajaltaan Amerikan länsirannikolta.

eie. Hot Jaga (ruunikko, 154 senttimetriä korkea quarter-tamma) ei ehkä monen mielestä ollut se ensivalinta mitä mietittiin varsoja teetettäessä, sillä kisoissa tamma ei juurikaan kiertänyt, eikä sen rakennekaan vastannut lähiseudulla vallitsevia ihanteita, joiden mukaan hevosen tuli olle jykevä karjahevonen. Jaga oli luonteeltaan hieman arka, eikä pärjännyt kuin nuorkarjan parissa, ja rakenteeltaankin se oli melko mitäänsanomaton. Nopeutta ja ketteryyttä siitä kuitenkin löytyi, ja kaikissa viidessä nopeuskisoissa käydessään tamman omistaja sai viedä kotiin ruusukkeen sijoituksesta tai voitosta. Paikalliset hevoset olivat melko pitkälti Jagan vastakohtia, joten uudistusmielisemmät hevoskasvattajat halusivat tamman myötä omiin linjoihinsa hieman lisää sähäkkyyttä. Yhteensä tamma varsoi lähemmäs kymmenen varsaa, ja se olikin oivallinen emä ollessaan rauhallinen ja erittäin huolehtivainen. Tamma lopetettiin 23-vuotiaana jalkavaivojen sekä lähes olemattoman ruokahalun takia.

ee. Susan Baileyn pitkäaikainen kisahevonen Two Ups oli tunnettu monipuolisuudestaan, ja raudikko tamma olikin synnynnäinen all-rounder. Karjanajoa sillä harjoitettiin lähinnä omilla tiluksilla, mutta kisakentillä keskityttiin etenkin nopeuslajeihin, joissa 153 senttimetriä korkea, kevytrakenteinen tamma oli omimmillaan. Luonteeltaan Two Ups oli yhteistyökykyinen, mutta suhtautui aina hieman varauksella uusiin tuttavuuksiin. Muiden hevosten kanssa se ei usein tullut toimeen ensinäkemältä, ja etenkin nuoret hevoset saivat sen usein ärtyneeksi ylivilkkailla olemuksillaan. Tamma ei itse ollut kovin hyvi emä, eikä sillä teetettykään kuin kaksi varsaa, joista molemmat myytiin Eurooppaan kisa- ja jalostushevosiksi. Yhdysvallassa asunut ja kisannut Two Ups menehtyi luonnollisesti 24 ikävuoden paikkeilla.

eei. Light Em Upin emän puolen suku ei ehkä loista kisatuloksillaan, mutta oman tilan karjatöissä Skies Up on lähes voittamaton tapaus. Luonteeltaan tämä raudikko ori on pitkäaikaisen omistajansa mukaan oikein kelpo ja hyväkäytöksinen yksilö, joka nauttii työnteosta suunnattomasti. 156 senttimetriä korkea ja valkeilla merkeillä varustettu hevonen osaa käsitellä karjaa, ja ratsastajan täytyykin pysyä lähinnä vain kyydissä tämän orin kanssa. Yhdysvalloissa koko ikänsä asuneella oria ei käytetty kuin kahden puhdasrotuisen quarterhevosen jalostuksessa, mutta siltä löytyy niiden lisäksi useita quarab-jälkeläisiä, ja nämä risteytyshevoset ovat perineet isänsä hyvän työinnon ja periksiantamattoman luonteen, mutta saaneet myös nopeutta ja ketteryyttä lisää keveämmän rakenteensa ansiosta. Skies Up on asustellut samalla tallilla koko neljätoistavuotiaan elämänsä, eikä omistajalla kuulemma ole aikomustakaan myydä hyvää käyttöhevosta.

eee. May Day -tamma asui alkujaan Skies Upin kanssa samalla omistajalla, Marc Moorella. Mooren omistuksessa ollessaan May Day varsoi ainakin tällä hetkellä ainoan jälkeläisensä Two Upsin, eikä ainakaan vielä ole suunnitteilla uusia astutuksia. Tummanraudikko tamma toimii tällä hetkellä suurperheen harrasteratsuna ja opetushevosena perheen pienimmille. Pienikokoinen, 151 senttimetriä korkea tamma soveltuu hommaan täydellisesti, sillä se on luonteeltaan varmajalkainen ja helposti lähestyttävä hevonen. May Day ei välitä ratsastajan vääristä avuista tai muusta sählingistä, vaan pyrkii vain itse tekemään mahdollisimman hyvää työtä. Karjan parissa tamma pärjää joten kuten, mutta isoja lehmiä se ei välttämättä uskalla siirtää, ellei saa ratsastajalta riittävästi tukea.


WRJ westernratsastus (sijoituksia 77 kpl)
02.09.2015 | Kutsu | Cutting | 1/21
01.09.2015 | Kutsu | Cutting | 1/28
12.03.2015 | Kutsu | Freestyle reining | 1/30
05.03.2015 | Kutsu | Freestyle reining | 4/30
02.02.2015 | Kutsu | Cutting | 3/24
01.02.2015 | Kutsu | Cutting | 1/24
29.01.2015 | Kutsu | Ranch trail | 1/40
27.01.2015 | Kutsu | Ranch trail | 1/40
26.01.2015 | Kutsu | Cutting | 2/36
15.12.2014 | Kutsu | Halter | 5/60
10.12.2014 | Kutsu | Halter | 2/60
06.12.2014 | Kutsu | Freestyle reining | 4/68
05.12.2014 | Kutsu | Western riding | 3/62
04.12.2014 | Kutsu | Western riding | 6/62
03.12.2014 | Kutsu | Western pleasure | 7/69
30.11.2014 | Kutsu | Freestyle reining | 2/68
23.11.2014 | Kutsu | Reined cow horse | 2/34
22.11.2014 | Kutsu | Reining | 2/54
20.11.2014 | Kutsu | Reining | 1/54
04.10.2014 | Kutsu | Western trail | 7/73
29.09.2014 | Kutsu | Western trail | 2/40
06.09.2014 | Kutsu | Reined cow horse | 5/40
05.09.2014 | Kutsu | Cutting | 2/49
05.09.2014 | Kutsu | Halter showmanship | 1/48
05.09.2014 | Kutsu | Halter | 4/50
04.09.2014 | Kutsu | Cutting | 1/49
04.09.2014 | Kutsu | Halter showmanship | 3/48
03.09.2014 | Kutsu | Cutting | 4/35
01.09.2014 | Kutsu | Halter showmanship | 1/48
30.08.2014 | Kutsu | Reining | 2/33
30.08.2014 | Kutsu | Cutting | 5/35
29.08.2014 | Kutsu | Reining | 2/33
28.08.2014 | Kutsu | Cutting | 5/35
28.08.2014 | Kutsu | Cutting | 5/35
28.08.2014 | Kutsu | Reining | 2/33
28.08.2014 | Kutsu | Cutting | 4/41
27.08.2014 | Kutsu | Cutting | 2/41
27.08.2014 | Kutsu | Reining | 1/33
26.08.2014 | Kutsu | Cutting | 5/35

26.08.2014 | Kutsu | Cutting | 2/41
25.08.2014 | Kutsu | Cutting | 1/35
24.08.2014 | Kutsu | Keyhole race | 2/46
22.08.2014 | Kutsu | Keyhole race | 3/46
19.08.2014 | Kutsu | Ranch trail | 5/36
19.08.2014 | Kutsu | Western trail | 2/35
19.08.2014 | Kutsu | Western riding | 1/50
18.08.2014 | Kutsu | Western pleasure | 6/47
16.08.2014 | Kutsu | Ranch trail | 5/36
16.08.2014 | Kutsu | Western pleasure | 5/47
15.08.2014 | Kutsu | Pole bending | 1/18
14.08.2014 | Kutsu | Ranch trail | 5/36
13.08.2014 | Kutsu | Ranch trail | 2/36
13.08.2014 | Kutsu | Western trail | 2/35
12.08.2014 | Kutsu | Western trail | 1/35
11.08.2014 | Kutsu | Pole bending | 3/18
11.08.2014 | Kutsu | Reined cow horse | 3/26
25.07.2014 | Kutsu | Cutting | 4/19
23.07.2014 | Kutsu | Ranch trail | 2/34
16.07.2014 | Kutsu | Cutting | 2/24
16.07.2014 | Kutsu | Keyhole race | 2/25
15.07.2014 | Kutsu | Cutting | 2/24
15.07.2014 | Kutsu | Ranch trail | 2/33
14.07.2014 | Kutsu | Keyhole race | 1/25
02.07.2014 | Kutsu | Barrel racing | 4/19
29.06.2014 | Kutsu | Barrel racing | 1/37
29.06.2014 | Kutsu | Barrel racing | 4/19
29.06.2014 | Kutsu | Reining | 1/24
26.06.2014 | Kutsu | Western riding | 2/40
26.06.2014 | Kutsu | Reining | 2/24
24.06.2014 | Kutsu | Barrel racing | 2/19
24.06.2014 | Kutsu | Western pleasure | 6/40
23.06.2014 | Kutsu | Reining | 3/24
23.06.2014 | Kutsu | Western pleasure | 3/40
17.06.2014 | Kutsu | Reining | 2/40
11.06.2014 | Kutsu | Ranch trail | 3/32

03.07.2014 WRJ-cup | Kutsu | Reining | 5/34
31.05.2014 WRJ-cup | Kutsu | Reined cow horse | 1/25


10.09.2016 - Se tuntuu kuin eiliseltä, kun näin laukkipäisen Jetin ensimmäistä kertaa emänsä vierellä ottaen haparoivia askeleita. Orin syntymän jälkeen sen kanssa on touhuttu yhtä ja toista, ja matkan varrelle on mahtunut sekä onnistumisia sekä epäonnistumisia. Quarterin virstanpylväiksi voidaan mainita kilpailu-uran hyvä aloitus, ensimmäiset WRJ cup-kilpailuut, lukuisat hienot jälkeläiset sekä uusimpana tonen sija WRJ Autumn Champion -kilpailusta cutting-luokasta. Nyt edessä olisi ehkä se yksi isoimmista osuuksista, kun ori olisi tarkoitus ilmoittaa lännenratsastuksen lajilaatuarvosteluun arvioitavaksi. Alun perin ajattelin ilmoittavani hevosen vasta sen saatua yhden laatuarvostelussa palkitun jälkeläisen, mutta en taida malttaa odottaa sinne asti, vaan ori ilmoitetaan arvosteltavaksi nyt syyskuun aikana. Viime vuoden syyskuussa orin Allu-isä palkittiin ykkösellä ja viime kuussa myös emä sai hienosti ykköspalkinnon jopa 97 pisteellä, eli myös itse Jetin kanssa tähdätään siihen kirkkaimpaan palkintoon.

03.09.2016 - Champions-kilpailuiden finaalissa aiemmat tulokset unohdettiin ja koko painoarvo pidettiin tässä yhdessä suorituksessa. Olin lämmitellyt Jetin kanssa huolellisesti pienessä karjatarhassa, ja lähdinkin tekemään itse kisasuoritusta luottavaisin mielin. Ori liikkui jouhevasti ja erittäin tarkasti elikon liikkeitä ennakoiden, joten teimme tuomareidenkin mielestä ehjän ja kokonaisen suorituksen, jossa oli vain vähän korjattavaa. Orin työpanos kantoi hedelmää ja yhdentoista osallistujan joukosta sijoituimme lopulta hienosti toiseksi häviten vain yhdelle quarter-tammalle! WRJ Autumn Champion 2016, Cutting 2nd -palkintopokaali ja ruusuke lähtivät siis tuliaisiksi kotiväelle ja seuraava viikko tulee varmasti olemaan yhtä hymyä näin onnistuneen suorituksen päätteeksi! Jetin kanssa onkin hyvä valmistautua tammikuussa järjestettäviin uusiin mestaruuskilpailuihin näin hyvän menestyksen myötä.

02.09.2016 - Westernratsastusjaoksen Champions-kilpailuissa koitti toinen päivä, jolloin aiemmista kisatuloksista huomioitiin enää vain voitot eli ensimmäiset sijoitukset. Näillä aiemmilla kilpailuilla oli mahdollista saada lisäpisteitä, jotka lisättiin päivän suorituksen kanssa yhteen ja näin määritettäisiin finaaliin pääsevät ratsukon. Jetti oli normaaliin tavoin erittäin yritteliäs ja rauhallinen ratsastaa, ja se tuntui toimivan karjan parissa kuin unelma. Jatkoimme ensimmäisen päivän tavoin tasaisen varmaa linjaa, ja suoritus oli kaiken kaikkiaan onnistunut. Suorituksen lisäksi saimme 17 lisäpistettä, jotka nostivat meidät myös toisen päivän kirkkaimmalle sijalle, joskin tällä kertaa eroa toiseen ratsukkoon oli vain pisteen verran. Huomenna setvittäisiin jyvät akanoista varsinaisessa finaalissa, johon osallistuisi lopulta enää 11 ratsukkoa loppujen karsiuduttua pois.

01.09.2016 - Westernratsastusjaos on alkanut järjestämään neljä kertaa vuodessa Champions-kilpailuita, joissa ensimmäisellä kerralla kilpailtiin neljässä eri lajissa; reiningissä, pole bendingissä, halterissa sekä cuttingissa, joista viimeiseen myös Jetti ilmoitettiin. Champions-kilpailussa järjestettiin ensimmäisenä päivänä karsinta, toisena semifinaali ja viimeisenä finaali. Ensimmäisen päivän karsinnasta jatkoon pääsi 75 prosenttia osallistujista, eli seitsemän ratsukkoa jäi tällä kertaa kisojen ulkopuolelle ensimmäisen päivän jälkeen. Ensimmäisenä päivänä huomioitiin ratsukoiden aiemmat kisatulokset siten, että 1-4. sijoituksista sai pisteitä, jotka vaikuttivat osaltaan sen päivän tulokseen. Onnistuneen suorituksen lisäksi Jetti sai päivän parhaat lisäpisteet 45,25 pisteellä, kun seuraavalla ratsukolla samat pisteet olivat alle kolmekymmentä. Sijoituimme siis kirkkaasti ensimmäiseksi, ja tästä on hyvä jatkaa seuraavaan päivään.

08.04.2016 - Westernvalmennus
Lämmittelin Jettiä ennen varsinaisen valmennuksen alkua. Askellajeina toimivat käynti ja ravi, joita valmentaja kehui tasaisiksi ja pehmeän näköisiksi, ja siltä ne myös näin selästä käsin tuntuivat. Trail-valmennuksen alussa valmentaja oli kasannut kentälle erilaisia portti- ja puomiesteitä tehtäviä varten, ja myös Jetti itse katseli näitä erittäin innoissaan. Käytimme puomeja hyväksemme myös alkuverryttelyissä saadaksemme hevosen liikkeisiin lisää ilmavuutta ja etenkin puomisarja oli kovassa käytössä etenkin ravissa. Eteenpäin suuntautuneiden harjoitusten jälkeen tekiimme peruutusharjoituksia, joissa tuli ratsastaa puomeista muodostettu kulma takaperin. Siinä oli jo hieman haastetta etenkin hieman nopeammassa tempossa, mutta nopeasti apuihin vastannut ori teki hyvää ja laadukasta työtä ja se vastasi hyvin kaulaohjaukseen sekä paino- ja pohjeapuihin. Portin aukaisussa otin portissa olevan narun käteeni, ohjasin hevosta yhdellä kädellä ja pohkeella siten, että hevonen pyörähti etuosansa ympäri ja siirtyi portin toiselta puolelta toiselle. Pitkän treenitauon takia teimme tehtävät melko hitaassa tahdissa, mistä saimme noottia valmentajalta. Ehkä sitten ensi kerralla viitsimme tehdä hommia myös vähän tehokkaammalla asenteella, mutta tällä kertaa otimme vielä melko lunkisti.

Valmentajan kommentti: "Hyvin yhteen pelaava ratsukko, jonka pitkän treenitauon kyllä huomasi. Ratsukko teki kaiken varman kautta, pieniä riskinottoja olisin toivonut näkeväni. Hevonen liikkui varsin hyvin eteenpäin, joskin se olisi voinut olla hieman energisemmän näköinen. Tehtävien aikana tarkkuutta ei puuttunut, ja suurilta virheiltä vältyttiin. Hieman lisää tempoa, niin hyvä tulee."

15.10.2015 - Westernvalmennus
Howdy partner! Se ois eka länkkävalmennus uusilla tiluksilla! Noin pari kuukautta sitten Jetti tovereineen teki osoitteenmuutoksen ja ne kärrättiin Birch Bark Ranchille, josta tuli niiden uusi kotitalli. Tänään meitä saapui valmentamaan yksi alan menestyneimmistä karjankäsittelijästä, jolta saisimme toivottavasti paljon uusia oppeja tulevaisuutta varten. Lämmittelin hevosen ensin kentällä ilman karjan tuomia häiriötekijöitä, ja kun hevonen tuntui valmiilta, oli aika laskea ensimmäiset naudat kentälle. Valmentaja käski minun ensin istua vain rentona satulassa ja tukemaan tarvittaessa liikettä hieman kaulaohjauksella, mutta pääasiassa hevosen pitäisi itse tehdä suurin osa työstä. Jetti reagoi kentällä juoksevaan vasikkaan energisesti ja lähtikin rohkeasti sen perään heti luvan annettuani. Tarkoituksenamme oli aluksi pitää vasikka kentän toisessa päässä, joka oli kauempana karjatarhasta, jonne vasikka tietty yritti suunnata. Jetti asettui kuitenkin aina nopeasti vasikan ja sen maalin väliin, joten eläin joutui etsimään uutta kulkureittiä kerta toisensa jälkeen. Valmentaja kehui hevosen omatoimisuutta, ja itselleni hommaksi jäi oikeasti lähinnä satulassa istuminen ja liikkeisiin mukautuminen. Kahden vasikan kanssa homma olikin jo hieman kinkkisempi, kun kaksikko tuli pitää erillään toisistaan. Laumaeläiminä ne tietty yrittivät päästä toistensa luokse, ja kerran pienempi vasikka pääsikin livahtamaan orin ohitse ns. väärälle puolelle kenttää. Jouduinkin hieman ohjastamaan oria, ja kun ori pystyi itse keskittymään enemmän toiseen eläimeen itse pitäessäni toista paremmin silmällä, hoitui homma sujuvasti. Valmentaja antoi meille treenin päätyttyä muutaman kokeilemisen arvoisen vinkin, jotka pääsevät varmasti käyttöön varsin pian.

24.08.2015 - Yli vuosi sitten amerikkalaisesta tuontitammasta syntynyt Jets-ori pääsi muuttamaan emänsä kotimaahan. Olin nimittäin pitkään haaveillut kunnon westerntallista ja missäpä muualla kuin Coloradossa, joten kun rakennustyöt saatiin maiden oston jälkeen aloitettua tämän vuoden keväällä, olin onnesta soikeana. Syksyllä pääsinkin siirtämään hevosia uudelle kotitallille, ja Jets oli toisessa hevoskuormassa, joka sinne päin lähti. Uusi talli oli nimetty Birch Bark Ranchiksi, josta alkuosaa tarkoittuu koivun ulointa kuorta, tuohta. Yhdysvalloissa minulla oli useita vanhoja ystäviäni, joita sain houkuteltua myös töihin uudelle tilalleni. Yksi heistä oli esimerkiksi Yanina, joka oli aina ottamassa hevoisa vastaan lentokentällä. Lentomatkat eivät ole Jetsille ihan sitä peruskauraa, mutta se oli kuitenkin rauhallisesti muiden hevosten tavoin siirron aikana. Lentomatkaa seuranneen automatkan aikana se hieman tuhahteli ja käveli lopulta lastausramppia alas hieman nyrpeissään pitkän seisonnan päätteeksi. Ori ei hirveästi jaksanut tutkailla uutta asuinympäristöään, vaan se kävi pikaisesti uuden karsinansa lävitse ja alkoi tyytyväisenä torkkumaan takajalkojaan vuorotellen lepuuttaen.

22.08.2014 - Ascuns Farmilla järjestettiin ratsastusseura Nottingham's Knightsin toimesta tänään match show -näyttelyt, jossa oli runsaasti erilaisia luokkia ja niihin ilmoitettuja hevosia. Myös Jetti-ori lähti matkassani kohti Ascunsin tiloja, kun olin ilmoittanut sen oreille ja ruunille avoimeen näyttelyluokkaan. Päivä meni kokonaisuudessaan melko joutuisasti, ja kohta olimme taas lastaamassa hevosia autoihin ja lähtemässä kotimatkalle. Jetin arviointipariksi sattui suloinen tiikerinkirjava amerikanponiori, joka saikin kehuja hellyttävästä ulkomuodostaan. Oma hevoseni sai kiitosta puolestaan rauhallisesta ja ihmisystävällisestä luonteesta, kun arvostelupari oli luonteeltaan hieman räväkämpi. Loppukehään meistä kummastakaan ei kuitenkaan ollut, vaan näyttelyiden kovan tason vuoksi sieltä jäi pois useita hienoja hevosia. Jetti saikin viettää loppupäivän ulkopuolisille hevosille varatuissa tarhoissa ja karsinoissa, kun odottelimme muiden luokkien tuomarointia.

21.08.2014 - Metsälammen Ratsutalli on itselleni tuttu monien tapahtumien myötä, ja myös tänään suuntasimme kohti Metsistä ja sen tuttuja tiluksia. Tämän päivän ohjelmassa oli leikkimieliset peltolaukkakisat, joihin nopea ja räjähtävät lähdöt hallitseva Jetti on kuin tehty. Quarter-ori ilmoitettiin sekä etana- että gepardiluokkaan, joissa radat ratsastettiin nimiensä mukaisesti mahdollisimman hitaassa sekä nopeassa laukassa ratsukko kerrallaan. Laukan rikkoontumisesta seurasi virhepisteitä, jotka yhdessä suoritusajan kanssa vaikuttivat lopullisiin tuloksiin. Kummassakin luokassa Jetin kanssa samassa luokassa kisasi yksitoista muuta ratsukkoa. Ensiksi saimme lämmitellä hevosiamme ja ensimmäisenä startattiin etanaluokassa, jossa hevosilta vaaditiin hidasta laukkaa ja hitaimman tuloksen saanut ratsukko voittaisi. Orille oikein koottu laukka ei ole koskaan ollut mikään helppo juttu, joten emme pärjänneet ihan niin hyvin kuin olisin toivonut, vaan jäimme sijalle kahdeksan, kun voiton vei vuonohevosruuna ratsastajineen. Gepardiluokassa pääsimme kuitenkin omalle mukavuusalueellemme, ja erittäin sähäkästi liikkeelle ponkaissut Jetti juoksi lopulta toiseksi saaden palkinnoksi viidenkympin setelin sekä gepardikuvioisen satulahuovan. Ori otti koko päivän melko lunkisti, eikä se tuntunut hermoilevan yhtään suorituksiaan, kun taas itselläni oli hieman perhosia vatsanpohjassa. Päivän päätteeksi en voinut muuta kuin kehua hienoa heppaani ja antaa tälle muutaman herkkupalan kiitokseksi hyvästä käytöksestä.

19.01.2014 - Viime vuoden lopulla meille tullut Emmy-tamma varsoi Suomessa asuessaan ensimmäisen jälkeläisensä tänään myöhään illalla hieman ennen hevosten ja koirien iltaruokintaa. Varsan isänä käytettiin toista Yhdysvalloista ostamaani isomerkkistä raudikkoa oria, suomalaisittain Allua, jonka nimi virallisissa papereissa on kuitenkin Avalanche and Alive. Varsa syntyi terveenä ja oikein pirteänä, ja Emmy osoittautui ainakin näin aluksi olevansa oikein luotettava ja hellä emä pienokaiselleen. Koska olen ihan hirveä lätkäfani ja näin ollen minun tulee seurattua myös NHL-ammattilaisliigaa, olin jo tovi sitten päättänyt nimetä mahdollisimman monta kasvattiani NHL-seurojen mukaan. Muutama kyseiseen kastiin menevää tuontihevostahan minulla jo oli, mukaan lukien tämän kyseisen varsan isä, jonka omistaja nimesi sen Colorado Avalanche -seuran mukaan. Emmy-tamman orivarsasta tuli lopulta pitkän pohdinnan jälkeen Light Jets Up. Nimessä oli sekoiteltu osia isän ja emän nimistä, ja tästä suloisesta raudikosta varsasta tulee varmasti yksi lempihevosistani.


Virtuaalihevonen | A sim-game horse
Powered by Create your own unique website with customizable templates.